Loading...
Fotomanifestatie VRIJ2019-10-07T07:46:24+00:00

Opening Fotomanifestatie

Onder grote belangstelling heeft de Wethouder Barry Jacobs vrijdag 27 september in de Sint Gertrudiskerk de fotomanifestatie VRIJ officieel geopend. Naast het werk van 120 amateurfotografen hangt er ook het werk van Bergenaar Gerben van Es, oorlogsfotograaf van Defensie en werken van young professionals Nick Francken en Gijs Proost. De voorzitter Jac Leenaars opende de bijeenkomst en bedankte de clubs, Gerben, Nick en Gijs voor hun medewerking. Tevens bedankte hij de hoofdsponsoren zonder wie de manifestatie niet mogelijk zou zijn geweest.

Na het openingswoord leidde Peter van der Graaf een forum waarbij een Syrische statushouder Narjes Hemashah, Gerben van Es en de heer van der Meeren van de Prinses Irenebrigade uitlegde wat VRIJ voor hen betekende. Het was een indrukwekkend verhaal over hoe een statushoudster haar vrijheid beleefd na gevlucht te zijn uit Syrië. Gerben vertelde over zijn werk tijdens zijn missies voor Defensie en zette uiteen wat onze mannen en vrouwen doen voor onze vrijheid. De heer van der Meeren vertelde over zijn periode bij de Prinses Irenebrigade “Ik was niet bang, ik heb gevochten voor mijn eigen vrijheid, maar ook voor jullie vrijheid. De Nederlander klaagt altijd, maar we weten niet meer wat vrijheid is.” stelde hij.

Na het forum nam Ido Verduin van FoBoZ het woord over en lichtte het educatieproject toe. Op diverse basisscholen en voortgezet onderwijs is een workshop gegeven hoe fotograferen werkt met daaraan gerelateerd het thema VRIJ. Het eindresultaat ‘de klassikale foto’s’ zijn te bezichtigen op de fotomanifestatie. De scholen hebben zelf gezorgd voor de rekwisieten en enscenering van de foto’s onder e bezielende begeleiding van Nick Franken. De leerlingen vertelde op de bijeenkomst wat vrijheid voor hun betekende.

Hierna name wethouder Jacobs het woord en opende manifestatie door samen met de voorzitter Jac Leenaars een foto van de oorlogsfotograaf Gerben van Es te onthullen. De bezoekers konden hierna genieten van de tentoongestelde foto’s.

Fotomanifestatie

Van vrijdag 27 september tot en met vrijdag 4 oktober 2019 wordt de manifestatie VRIJ gehouden.

De deelnemers zijn:

  • Oorlogsfotograaf Gerben van Es
  • Young professionals Nick Francken en Gijs Proost
  • Leden van de fotoclubs op de Brabantse Wal. Dit zijn Fotogroep Nadir, FixedFocus, Click’et, Zuidwesthoek, 4Zoom, MasterClass West-Brabant Zeeland en leerlingen Albert Joosen uit Bergen op Zoom, Fotoclubs Steenbergen en Brabantse Wal uit Steenbergen. In totaal zo’n 100 amateurfotografen laten zien wat zij met VRIJ konden.
  • 6 basisscholen en 3 voortgezet onderwijs scholen

In samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom wordt de tentoonstelling gehouden in markante gebouwen in Bergen op Zoom. De Gertrudiskerk, Het Stadhuis op de Grote Markt en Den Enghel aan de Grote Markt. De openingstijden zijn van 13:00 tot 16:30 uur.

Gedurende de manifestatie kan men op de Grote Markt nog een Camera Obscura bezoeken. Dit biedt de bezoeker de gelegenheid kennis te nemen van de basiswerking van fotografie. Één van de fotografen zal hier uitleg geven over het ontstaan en werking van de fotografie.