Loading...
Nieuws2021-11-26T13:48:47+00:00

FoBoZ in het nieuws

Lezing Luc Peeters | Ik ben maar water, zei de druppel

19 september 2021 | lezing Luc Peeters ‘ik ben maar water, zei de druppel’

Totaal misplaatst is de bescheidenheid van deze druppel. Water is namelijk het meest essentiële in ons leven. Water was er als eerste, en zonder water is er niets.

HAA, TWEE, OOOOH… drukt beter onze verwondering uit wanneer we op ontdekkingstocht gaan naar wat water voor ons betekent.

Wat denken jullie? Is op een zondagochtend als deze een citaat uit de bijbel misplaatst? In Genesis wordt het ontstaan van de wereld beschreven als volgt:
‘En God zei: ‘Daar zij een uitspansel in het midden van de wateren, en dit maakt scheiding tussen wateren en wateren’.
En God maakte het uitspansel en Hij scheidde de wateren die onder het uitspansel waren van de wateren die boven het uitspansel waren, en het was zo. En God noemde het uitspansel hemel. Toen was het avond geweest en het was morgen geweest: de tweede dag.
En God zei: ‘Dat de wateren onder de hemel op één plaats samenvloeien en het droge te voorschijn kome; en het was alzo.
En God noemde het droge aarde, en de samengevloeide wateren noemde Hij zeeën. En God zag dat het goed was.’

Nog steeds bedekt water maar liefst 71% van het aardoppervlak.

Kunstfotograaf Frank Van Es verblijdt ons met zijn water-landschappen, of moet ik zeggen ‘water-schappen’? Hij tovert met reflecties als spiegels van hemelse sferen. Onder water vinden we misschien nog meer verschillende levensvormen dan erboven, als wij tenminste een duikmasker opzetten, anders kunnen we als mens dat onderwaterwonder niet waarnemen.  Lees verder ‘ik ben maar water’>>

Fotomanifestatie FoBoZ geopend

11 september 2021 | bergenopzoom.nieuws.nl – In Galerie Arsis, op het Zuivelplein in Bergen op Zoom, werd zaterdagmorgen de fotomanifestatie FoBoZ geopend.

De opening

Zaterdagmorgen rond tien uur werd de manifestatie geopend met toespraken van de voorzitter van FoBoZ, Jac Leenaars, van Cees Vanwesenbeeck van de Mastboom Brosens Stichting, één van de grote sponsors van de manifestatie en van de Bergse wethouder van cultuur, Patrick van der Velden. Link naar het artikel >>

08 september 2021 | Foto’s van scholieren worden opgehangen op de binnenplaats van het Markiezenhof

31 augustus 2021 | Professionals richten galerie in

Rem van den Bosch in galerie Arsis

Louis Souter in galerie Arsis

Jos Verhoogen in galerie Lukisan

FoBoZ organiseert haar tweede fotomanifestatie

23 augustus 2021 | BODE Bergen op Zoom – In september houdt de stichting FoBoZ haar tweejaarlijkse manifestatie met het thema “Water”.

Nederland is onlosmakelijk verbonden met het water te denken valt aan de watersnood maar ook recent aan de overstromingen in Limburg. Nederland ligt met haar polders, haar gemalen en sloten voor een groot deel onder de waterspiegel. Daarnaast is water een eerste levensbehoefte en kent vele verschijningsvormen. Inspiratie genoeg voor fotografen om hier een creatieve invulling aan te geven.

Aan de fotomanifestatie nemen de amateurclubs Nadir, Fixed Focus, 4Zoom, Click ‘et ,Brabantse Wal uit Steenbergen en de leerlingen van Albert Joosen deel. Zij exposeren samen circa 300 foto’s in de Gertrudiskerk en het voormalig Stadhuis.

Wij zijn zeer verheugd over de samenwerking met de galeriehouders Lukisan, Arsis en Peter Franssen. Onder de vlag van FoBoZ exposeren hier 9 gerenommeerde professionele fotografen ,met prestigieuze onderscheidingen, en zeer uiteenlopende invullingen van het thema. Zo zijn er werken te zien van Raymon Wennekes , meerdere malen Nederlands kampioen onderwaterfotografie. Jos Verhoogen is een pionier op het gebied van zwangerschaps – en bevallingsfotografie en toont onder andere werken van onderwaterbevallingen. Joel Tjintelaar exposeert met werken architectuur en water. Louis Sauter bekend binnen de fotografiewereld vanwege zijn project “mother nature’s daughter” combineert landschapsfotografie met modelfotografie. De tentoonstelling wordt ook verrijkt met het schitterend werk van Rem van den Bosch “het Zeeuws meisje“.

Monique van den Hout staat tijdens de manifestatie in het Markiezenhof met haar duikdoeken, geïnspireerd op haar grote liefde voor de Oosterschelde.

Naast de amateurs en professionals heeft FoBoZ aandacht voor de jeugd , zijn de kinderen onder 14 jaar uitgedaagd een foto in te leveren en is er een educatief project op de scholen gestart. Een selectie van deze foto’s komt te hangen op de binnenplaats van het Markiezenhof. De prijsuitreiking is om 14.00 uur op 12 september op de binnenplaats. Enorme dank is verschuldigd aan Frank van Es die een promofilm en een instructiefilm op de website van FoBoZ heeft geplaatst. Frank zelf neemt als professional ook deel aan de manifestatie.

Zonder sponsoren is het houden van een manifestatie niet mogelijk. Wij zijn dan ook veel dank verschuldigd aan “De Mastboom Brosens Stichting”, de Rabobank, Fujifilm en Van Akkeren Logistics.

De manifestatie vindt plaats van 11 tot en met 19 september. De werken van de professionals zijn te bewonderen van 1 tot en met 30 september. Link naar het artikel >>

FoBoZ organiseert een fotowedstrijd voor kinderen

31 juli 2021 | BODE Bergen op Zoom – In september houdt stichting FoBoZ weer haar tweejaarlijkse manifestatie. Onderdeel daarvan is een fotowedstrijd voor kinderen tot 14 jaar. Het thema is dit jaar ‘water’.

“Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, zegt voorzitter Jac Leenaars. “Dat werd vorige week in Limburg maar weer eens bewezen. We moeten het water in bedwang houden, maar we genieten ook van water, door te zwemmen, te varen of te surfen bijvoorbeeld. Voor de wedstrijd mogen foto’s aangeleverd worden van water in al haar vormen. Dus ook van damp, sneeuw of ijs.”

Kinderen uit West-Brabant en Tholen kunnen foto’s aanleveren tot uiterlijk 31 augustus via infofoboz@gmail.com. Deze mogen met een camera gemaakt worden, maar ook met een telefoon. Op de website van FoBoZ heeft fotograaf Frank van Es een aantal instructiefilmpjes geplaatst over hoe je mooie foto’s maakt met je mobiel. De winnaar van de fotowedstrijd wint een fotocursus van een professionele fotograaf. Bovendien worden de winnende foto’s geëxposeerd tijdens de manifestatie.

Op de manifestatie zullen ook foto’s te zien zijn die gemaakt zijn tijdens het scholenproject van FoBoZ en worden foto’s van amateurfotografen tentoongesteld. Professionele fotografen tonen hun werk  in diverse galerieën in Bergen op Zoom. Hiervoor zijn onder andere Raymond Wennekes (onderwater fotografie), Joel Tjintjelaar (avond- en nachtfotografie) en Jos Verhogen (fotografie van onderwatergeboorten) aangetrokken.

De manifestatie is van 11 tot en met 19 september, maar de werken van de professionals worden tot 30 september geëxposeerd. Link naar het artikel >>

Thema ‘vrijheid’ centraal bij fotomanifestatie

30 september 2019 | BODE Bergen op Zoom – Wethouder Barry Jacobs had afgelopen vrijdag de eer om in de Sint Gertrudiskerk de expositie officieel te openen. Dat deed hij onder het toeziend oog van vele (amateur)fotografen. Naast het werk van deze fotografen, hangt er ook werk van de Bergenaar Gerben van Es, oorlogsfotograaf van Defensie. Hij exposeert werk van diverse missies. 

Daarnaast exposeren ook de jonge fotografen Nick Franken en Gijs Proost hun werken geïnspireerd op het thema VRIJ. Om ook de jeugd bij de fotomanifestatie 2019 te betrekken werden er voorafgaand aan de expositie een negental workshops onder de bezielende medewerking van Nick Franken gegeven aan leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. De uiteindelijke resultaten worden eveneens tentoongesteld op de manifestatie. Lees het hele artikel >

FoBoZ timmert aan de weg

27 september 2019 | BN DeStem Bergen op Zoom – De plannen zijn ambitieus, de eerste resultaten veelbelovend. De Stichting FoBoZ treedt naar buiten met een expositie rond het thema VRIJ.

FoBoZ werd twee jaar geleden opgericht. Het doel: een tweejaarlijkse manifestatie om de fotografie van zowel professionals als amateurs te promoten. “Het is geen geheim dat BredaPhoto als inspiratie diende. Het is de bedoeling dat we stap voor stap groter worden en op meerdere locaties actief worden”, aldus voorzitter Jac Leenaars. Via een denktank met onder meer Peter de Jongh werd als thema voor de eerste manifestatie ‘Vrij’ bedacht. “De aanleiding was 75 jaar bevrijding. Dat laatste woord is ingekort tot vrij, omdat dat de creatieve geest ruimer prikkelt.” Lees het hele artikel >

Vrijheid is niet gratis

26 september 2019 | BN DeStem Bergen op Zoom – Gerben van Es uit Bergen op Zoom legt als fotograaf van defensie militaire missies vast.

De Bergenaar selecteerde op verzoek van de Stichting FoBoZ veertig beelden voor de expositie VRIJ. “Dat woord is breed te interpreteren. Ik associeer het met 75 jaar bevrijding. Dat biedt een link met militairen. Daar heb ik wel een verhaal over te vertellen.” Van Es (46) nam deel aan tien missies, variërend van Cyprus, Irak, Afghanistan, Somalië, Haïti, Oekraïne tot Sint-Maarten. Tevens bracht bij werkbezoeken aan andere missies waaraan defensie deelnam, zoals in Mali en Litouwen. Lees het hele artikel >

FoBoz bij Omroepstichting ZuidWest Tv

6 juni 2019 | ZuidWest TV – Op zondag 6 juni 2019 waren Jac Leenaars en Peter de Jongh namens Stichting FoBoz te gast bij Maarten van den Boom en Michel van Loon bij het tv-programma M2 van ZuidWest TV. 

De Brabantse Wal viert in het jaar 2019 het heuglijke feit dat de regio 75 jaar geleden werd bevrijd van de onderdrukking in de tweede wereldoorlog. Dagelijks worden we op televisie en sociale media geconfronteerd met het feit wat onderdrukking, geweld en het hebben van geen vrije mening betekent. We staan te weinig stil bij het gegeven dat we in Nederland een vrij land zijn. Of is dat uiterlijke schijn? Het jaar 2019 is dan ook een geweldig moment om vanuit fotografie creatief invulling te geven aan het thema VRIJ. FoBoZ organiseert in 2019 drie projecten aansluitend op het thema. In het interview bijzonder de aandacht voor de wandelroute ‘Bevrijding in beeld’ door het centrum van Bergen op Zoom. Bekijk het fragment (start 01:15:00) terug >

‘We hebben geen idee over de Tweede Wereldoorlog’

22 mei 2019 | BN DeStem BERGEN OP ZOOM – De levensgrote foto’s zijn indrukwekkend. Vooral als je er dichtbij staat. Er nauwkeuriger naar kijkt. Naar dat meisje bij die tank bijvoorbeeld aan Bolwerk-Zuid. Naar de mensen die ondergedoken zaten in de Grebbe, toen nog gewoon riool.

Maar de beelden die verspreid over het centrum van Bergen op Zoom staan komen pas echt tot leven voor wie de moeite neemt met een stadsgids mee te gaan. Zoals Anja de Rop, Lida Timmermans, Conja Theunisse, Paula Hees, Riet Delrue, Mieke Peters en Dimmy van Broekhoven deden. Lees het hele artikel >

FoBoZ van start met buitenroute: 32 foto’s uit de bevrijdingsjaren op groot formaat

1 april 2019 | BN DeStem BERGEN OP ZOOM – Met een big smile blikt hij in de camera. Private W.M. Roscoe, is een broekie van amper 21 jaar. Hij staat ontspannen, beetje stoer, voor een legerwagen en wil deze foto misschien wel naar zijn moeder in het verre Canada sturen.

Maar die zal haar zoon nooit meer zien. Want de militair sneuvelt op 28 oktober 1944 en ligt nu begraven op de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom. Zo’n foto vertelt een indringend verhaal: over vrijheid en wat het bevechten van die vrijheid kost. Voor Stichting FoBoZ aanleiding om de wandelroute ‘Bevrijding in Beeld’ te organiseren met 32 foto’s uit de bevrijdingsjaren op groot formaat langs de route. Lees het hele artikel >

FoBoZ organiseert foto-expositie en wandelroute in Bergen op Zoom

24 januari 2019 | BN DeStem BERGEN OP ZOOM – Een foto-expositie, wandeltocht en een educatief project. Het eerste, grote project van Fotomanifestatie Bergen op Zoom (FoBoZ) komt eraan. En omvat drie onderdelen. Eind september zal de expositie te zien zijn.

Dan hangen er foto’s van zeker 120 fotografen op verschillende plekken in het centrum van Bergen op Zoom: onder andere de Gertrudiskerk en het stadhuis op de Markt. ,,We hebben het thema ‘VRIJ’ gekozen”, zegt voorzitter Jac Leenaars. ,,In het kader van de viering van 75 jaar bevrijding.” Alle fotoclubs van de Brabantse Walgemeenten hebben inmiddels hun medewerking toegezegd. De expositie begint op 27 september en duurt tot 4 oktober. Lees het hele artikel >