FoBoZ organiseert foto-expositie en wandelroute in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Een foto-expositie, wandeltocht en een educatief project. Het eerste, grote project van Fotomanifestatie Bergen op Zoom (FoBoZ) komt eraan. En omvat drie onderdelen.

Eind september zal de expositie te zien zijn. Dan hangen er foto’s van zeker 120 fotografen op verschillende plekken in het centrum van Bergen op Zoom: onder andere de Gertrudiskerk en het stadhuis op de Markt. ,,We hebben het thema ‘VRIJ’ gekozen”, zegt voorzitter Jac Leenaars. ,,In het kader van de viering van 75 jaar bevrijding.” Alle fotoclubs van de Brabantse Walgemeenten hebben inmiddels hun medewerking toegezegd. De expositie begint op 27 september en duurt tot 4 oktober.

Wandelroute
,,We willen ook een container op de Markt gaan plaatsen, een grote camera obscura. Met een kijkgat, waardoor je het stadhuis omgekeerd geprojecteerd ziet”, vertelt Leenaars. Als het aan de fotoclub ligt, komt er ook een projectie op de Maagd, maar daar zoeken ze nog financiële middelen voor. ,,Dan projecteren we op de ramen van de schouwburg de foto’s die ook in de tentoonstelling te zien zijn.” De overige onderdelen van de expositie zijn gelukt met medewerking van onder andere de gemeente Bergen op Zoom en het Cultuurbedrijf.
Gekoppeld aan de tentoonstelling zijn een educatief project en een wandelroute. Die route is vanaf begin april te wandelen, vertelt penningmeester Peter de Jongh. ,,We hebben die opgezet in samenwerking met de Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM), Cultuurbedrijf en het West-Brabants Archief. Verspreid over de route komen foto’s uit de oorlogsperiode te hangen.” Wandelaars kunnen op pad met een brochure in de hand, maar er is ook een app gemaakt. Daarnaast is het mogelijk om via SBM een rondleiding te krijgen.

Scholen
Tot slot, vertelt Ido Overduin, is deze week het startschot gegeven voor een project op de scholen, mogelijk gemaakt door de Mastboom-Brosens Stichting. Zes basisschoolgroepen en drie groepen van het voortgezet onderwijs krijgen de komende tijd twee workshops van fotograaf Nick Franken. ,,Hij vertelt in de eerste hoe je communiceert met beeld en wat ‘vrij’ betekent. In de tweede workshop gaan ze aan de slag om dat uit te beelden.” Elke groep levert op die manier een foto, die tijdens de tentoonstelling te zien zal zijn.

2019-09-29T09:01:39+00:00