FoBoZ van start met buitenroute: 32 foto’s uit de bevrijdingsjaren op groot formaat

BERGEN OP ZOOM – Met een big smile blikt hij in de camera. Private W.M. Roscoe, is een broekie van amper 21 jaar. Hij staat ontspannen, beetje stoer, voor een legerwagen en wil deze foto misschien wel naar zijn moeder in het verre Canada sturen.

Marjo Peppelaar Bron: BN DeStem

Maar die zal haar zoon nooit meer zien. Want de militair sneuvelt op 28 oktober 1944 en ligt nu begraven op de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom. Zo’n foto vertelt een indringend verhaal: over vrijheid en wat het bevechten van die vrijheid kost. Voor Stichting FoBoZ aanleiding om de wandelroute ‘Bevrijding in Beeld’ te organiseren met 32 foto’s uit de bevrijdingsjaren op groot formaat langs de route.

De buitenexpo is zaterdag officieel gestart en loopt tot 31 oktober. De wandeling van 2,7 km start op de Grote Markt en voert onder meer langs het Bolwerk, het Anton van Duinkerkenpark en de synagoge. Achtergrondinformatie over de beelden lees je in de brochure of de app Izi.travel. Het is ook mogelijk om de route te wandelen met een gids van Stichting Bezichtiging Monumenten.

V1

Wethouder Andrew Harijgens roept bij de opening herinneringen op aan de verhalen die hij in zijn jeugd in Bergen op Zoom hoorde. ,,Mijn opa en oma vertelden over inslagen van V1’s, over mensen die er van de ene op de andere dag niet meer waren, simpelweg omdat ze een andere afkomst hadden. Indringende verhalen over sirenes, schuilkelders. Zulke verhalen kunnen we vertellen in een land waar we in vrijheid leven. Maar tegelijkertijd weten we hoe broos die vrijheid kan zijn.”

FoBoz heeft voor de samenstelling ervan nauw samengewerkt met het West-Brabants Archief, vertelt bestuurslid Peter de Jongh. ,,We hebben de foto’s, met afmetingen tot wel drie bij vier meter, zoveel mogelijk geplaatst op de plekken die afgebeeld zijn.” De wandelroute is de aftrap van een fotomanifestatie (27 september tot en met 4 oktober) ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van de Brabantse Wal. Daarvoor laten amateur en professionele fotografie van de Brabantse Wal zich inspireren door het thema fotografie. Militair fotograaf Gerben van Es, afkomstig uit Bergen op Zoom, die al jarenlang in crisisgebieden over de hele wereld werkt, toont zijn werk. Ook is er een educatief programma, waarbij scholen het thema Bevrijding in beeld brengen onder leiding van de Bergse fotograaf Nick Franken.

2019-09-29T09:00:05+00:00