Thema ‘vrijheid’ centraal bij fotomanifestatie

Wethouder Barry Jacobs had afgelopen vrijdag de eer om in de Sint Gertrudiskerk de expositie officieel te openen. Dat deed hij onder het toeziend oog van vele (amateur)fotografen. Naast het werk van deze fotografen, hangt er ook werk van de Bergenaar Gerben van Es, oorlogsfotograaf van Defensie. Hij exposeert werk van diverse missies.

Daarnaast exposeren ook de jonge fotografen Nick Franken en Gijs Proost hun werken geïnspireerd op het thema VRIJ. Om ook de jeugd bij de fotomanifestatie 2019 te betrekken werden er voorafgaand aan de expositie een negental workshops onder de bezielende medewerking van Nick Franken gegeven aan leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. De uiteindelijke resultaten worden eveneens tentoongesteld op de manifestatie.

Vrijheid

Tijdens de officiële opening in de Sint Gertrudiskerk werd dieper ingegaan op het thema ‘VRIJ’. Onder andere veteraan Frans van der Meeren en Gerben van Es spraken over wat vrijheid voor hen betekent. “De Nederlander klaagt altijd, maar we weten niet meer wat vrijheid is”, stelde Van der Meeren. “We mogen niet klagen, we waren destijds de vrijheid kwijt en ik moest iets doen. Daarom heb ik me aangesloten bij de Prinses Irenebrigade. Ik was niet bang. Ik heb gevochten voor mijn eigen vrijheid, maar ook voor jullie vrijheid.”

Krijgsmacht

Fotograaf Gerben van Es vertelde over zijn blik op ‘Vrijheid’. “Ik vertel in deze foto’s het verhaal van onze krijgsmacht, om te laten zien wat onze mannen en vrouwen doen voor onze vrijheid.” Soms zijn dat keiharde foto’s, maar soms ook leuke, lieve of vrolijke foto’s. “Overal waar we komen gebeuren ook leuke dingen. Het leven gaat z’n gang en soms gebeurt er iets naars, maar dat is wel de realiteit.” Ook een vrouw uit Syrië sprak over wat ‘vrijheid’ voor haar betekent. Ze wilde het niet over de oorlog in Syrië hebben, maar wel over de vrijheid in Nederland. “Ik had een rozenkleurig beeld van Nederland, maar hier ben ik ook niet vrij. Ook hier ben ik bang, alleen in je dromen kan je vrij zijn.”

Camera Obscura

Uiteindelijk was het aan wethouder Barry Jacobs de eer om, met het onthullen van een prijswinnende foto van Gerben van Es, de fotomanifestatie te openen. Gedurende de manifestatie kan men op de Grote Markt nog een camera obscura bezoeken. Dit biedt de bezoeker de gelegenheid kennis te nemen van de basiswerking van fotografie. Een van de fotografen zal hier uitleg geven over het ontstaan en werking van de fotografie.

2019-10-01T08:47:56+00:00