‘We hebben geen idee over de Tweede Wereldoorlog’

BERGEN OP ZOOM – De levensgrote foto’s zijn indrukwekkend. Vooral als je er dichtbij staat. Er nauwkeuriger naar kijkt. Naar dat meisje bij die tank bijvoorbeeld aan Bolwerk-Zuid. Naar de mensen die ondergedoken zaten in de Grebbe, toen nog gewoon riool.

Maar de beelden die verspreid over het centrum van Bergen op Zoom staan komen pas echt tot leven voor wie de moeite neemt met een stadsgids mee te gaan. Zoals Anja de Rop, Lida Timmermans, Conja Theunisse, Paula Hees, Riet Delrue, Mieke Peters en Dimmy van Broekhoven deden.

FoBoz
Het initiatief voor de foto’s uit de Tweede Wereldoorlog kwam van het FoBoZ, de overkoepelende organisatie van fotoclubs in stad en regio. Gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten nemen belangstellenden mee. Vertellen het verhaal. ,,We hebben geen idee”, zegt Dimmy van Broekhoven halverwege de wandeling. Want ouders die bewust de oorlog meemaakten zwegen. ,,Er werd nooit over gepraat. We hadden allemaal gewone ouders”, vullen de anderen aan.

Wie nu de gruwelen in bijvoorbeeld Syrië ziet en die naast onze geplooide wereld legt, kan zich moeilijk voorstellen dat het er hier ook zo aan toe is gegaan. Met in puin geschoten huizen. Met doden, gewonden.

Oom
In het plantsoen op het Bolwerk laat gids Jan Jongenelen zien hoe die oorlog ook zijn familie raakte. Bij de verdediging van brug over de Zoom sneuvelden in mei 1940 twee jonge Nederlandse militairen. Een ervan was zijn oom Jan. ,,Voor mijn opa en oma was dat heel zwaar.” Als kind kreeg hij dat nadrukkelijk mee.

De bevrijdingswandelingen zijn nog op 12 en 30 juni, 17 en 28 juli, 14 en 25 augustus, 11 en 22 september en op 9 en 20 oktober. Vertrek 14.00 uur voor het Stadhuis op de Grote Markt. Aanmelden niet nodig. Deelname vijf euro. Kinderen de helft. Via de VVV is de wandeling te boeken voor groepen.

2019-09-29T09:11:50+00:00