Loading...
Wandelroute Bevrijding in beeld2019-10-02T09:07:39+00:00

Wandelroute Bevrijding in beeld

In oktober 2019 is het 75 jaar geleden dat de regio West-Brabant werd bevrijd. FoBoZ heeft een wandelroute door het centrum van Bergen op Zoom georganiseerd waarbij historisch plaatsen vanuit de tweede wereldoorlog zijn gemarkeerd door foto’s vanuit het archief. De wandelroute is te lopen vanaf april tot en met oktober 2019 op drie manieren;

De wandelroute is tot stand gekomen in samenwerking met het West-Brabants Archief en Stichting Bezichtiging Monumenten en de Gemeente Bergen op Zoom.

Opening

Op zaterdag 30 maart 2019 vond de opening plaats van de wandelroute ‘Bevrijding in Beeld’ in de Hofzaal van het Markiezenhof.

Tijdens de opening reikte de voorzitter Jac Leenaars de brochure ‘Bevrijding in Beeld’ uit aan wethouder Andrew Harijgens, aan Wim Reijnders directeur West Brabants archief en aan Cees Meijer directeur van het cultuurbedrijf. Jac hoopt dat met deze brochure en de foto’s langs de route een stukje geschiedenis tot leven mag komen, dat we blijven herdenken en ook de slachtoffers niet vergeten die voor onze vrijheid zijn gevallen.

Voorafgaand aan de opening lichtte Peter de Jongh de wandelroute toe. Met name kwam aan bod de intensieve samenwerking met het West-Brabant Archief (WBA)en Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM). Het WBA stelde hun archief gratis ter beschikking en het SBM zorgde voor de tekst, ook in het Engels van het boekje ‘Bevrijding in beeld’. Peter complimenteerde ook de firma Van Egeraat voor de vervaardiging van de foto’s en het ophangen daarvan langs de route.

Onder het genot van een borrel werd door de aanwezigen de wandelroute besproken. De eerste positieve reacties mochten we in ontvangst nemen.

De wandelroute is door de bevolking enthousiast ontvangen en is inmiddels door ongeveer tienduizend wandelaars gelopen.